“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. 98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel. Tot 1980 werd het bindweefsel als een “opvullend” en “ondersteunend” weefsel beschouwd. Het verhinderde zelfs de anatomicus een duidelijk beeld te krijgen van de topografische ligging van de lichaamsstructuren: bij anatomische dissectie werd zoveel mogelijk weggesneden en verwijderd om een juist beeld te krijgen van het lichaam.
Het harde skelet zijn je botten, die omgeven worden door fascia. Dit zorgt ervoor dat onder andere alle botten op zijn plaats blijven en het lichaam niet instort. Je kan fascia vergelijken met een grote spinnenweb met allerlei draden die met elkaar één stevig geheel vormen van je lichaam. Zij verbindt spieren, organen, bloedvaten, botten, gewrichtsbanden, en zelfs ook je hersenen.
De bron van pijnklachten of bewegingsbeperking is relatief vaak te vinden in het bindweefsel! Repeterende bewegingen, inactiviteit, te hoge belasting of stress hebben een negatieve invloed op de beweeglijkheid van de fascia. Er ontstaan ‘verklevingen’ en de elasticiteit neemt af, de pijnsensoren worden hierdoor overprikkeld, wat resulteert in pijnklachten en een verminderde beweeglijkheid. Zowel bij acute als bij chronische klachten blijkt het bindweefsel een grote rol te spelen.
Onlangs is men tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in
het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen.
Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van : spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag.
Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.
Het fasciaweb kun je verdelen in verschillende lagen.
De oppervlakkige fascia zit net onder de huid. Deze is betrokken bij de thermoregulatie, de bloedcirculatie, en de lymfestroming. Ook is het verbonden met het diepe fascia.
Het diepe fascia is een goed georganiseerd vezelige laag die de spieren bedekt. Je kunt dit laagje herkennen als het zilverachtig wit vlies rondom de spieren. Denk maar eens aan dat hele dunne vliesje wat je om een stukje rauw vlees ziet zitten. Dat stukje vlees is spierweefsel. In de diepe fascia wordt de kracht van je spieren overgedragen. Om een kopje koffie te pakken heb je meerdere spieren nodig, die samen kunnen werken door de fascia. Verder kan in deze laag ook druk of pijn gevoeld worden.
Het meningeale fascia omhult het zenuwstelsel en het brein.
Het viscerale fascia zit rondom de organen. Deze zorgt ervoor dat de organen netjes op hun plaats kunnen blijven zitten en ze beschermd worden.
Je kan je dus wel al voorstellen dat er verschillende lagen zijn in je lichaam die kunnen verkleefd zijn. Door mijn cupping techniek ga ik deze laag per laag losmaken. Met heel mooie helende resulaten tot gevolg.
Wil jij ook deze helende werking voelen op jouw lichaam en geest en wil jij ook ervaren welk effect dit lichamelijk en mentaal kan brengen?
Ik help je graag!
Anouschka
Comentários